Servis klima uređaja

Klime

Usled globalnog zagrevanja i sve viših letnjih temperatura, letnji dan u kući bez klime postao je nezamisliv. Stoga klima uredjaj ima ima gotovo svako domaćinstvo. Nismo ni svesni koliko taj uredjaj traži redovno održavanje. Naš elektro servis vrši godišnji servis klima, popravku klima, kao i montažu ili demontažu klima uredjaja.
Nošeni dugogodišnjim iskustvom sa klimama susrećemo se sa dosta zagušenih tj. prljavih klima kojima nije uradjen servis ili je neadekvatno uradjen.
Naš godišnji servis klime se sastoji iz kompletnog pranja untrašnje i spoljne jedinice koji obuhvata pranje saća, turbine, filtera, kadice za kondez kao i obavezno izduvavanje kompresorom kompletne unutrašnje i spoljne jedinice koje uključuje i elektroniku. Nakon pranja proverava se količina freona u sistemu kao i stanje instalacionih cevi tj. komletne instalacije koja se sastoji od: cevi, izolacije, kondez creva i kablova koje spajaju spoljašnju i unutrašnju jedinicu .
Najčešći kvarovi kod klima uredjaja su sledeći :
-Slabo duvanje hladnog vazduha iz klime: Taj kvar izaziva zagušenost unutrašnje jedinice tj. prljavi filteri ili prljava turbina. Kvar se otklanja godišnjim servisom što znači da u najkraćem roku pozovete servisera da odradi godišnji servis . U mnogim slučajevima nam se dešavalo da su bili drugi majstori pre nas i odradili servis klime nakon čega je ostao isti kvar. Problem je u tome što pojedini ljudi koji rade servis klime nisu pravi majstori nego priučeni jer procedura servisa nije teška na prvi pogled, a i pravih majstora za klime je teško naći.
-Klima duva topao vazduh:Taj problem izazvan je najčešće kvarom na kompresoru koji obuhvata manjak freona u sistemu, startom kompresora ili samim kompresor. Manjak freona u sistemu samo može da nastane curenjem freona iz sistema, a curenje freona na sistemu izazivano je lošom postavkom same instalacije klime, rupa na samom uredjaju, fizičkim oštećenjem ili puštanjem gumica na ventilima. Start kompresora je pobuna monofaznih motora i u slučaju kvara motor neće da se pokrene iako je ispravan kompresor. Zamenom starta motora klima kreće u rad. Kvar komresora klime najčese znači da je neophodno zameniti kompletnu spoljnu jedinicu istom ili nekom koja je kompatibilna sa unutrasnjom (najčešće je polovna spoljna jedinica jer je neisplativo uzimati novu spoljnu jedinicu a i ne prodaju se raspareno).
-Kvar na elektronici klime: Kvar izaziva prašina na elektronici koja se stvara u radu same klime.Taj kvar se rešava zamenom kompletne iste elektronike, a prevencija kvara elektronike se radi obavezan godišnji servis klime .
Iz ovog teksta sami zaključujete koliko je godišnji servis klime bitan i koliko održava uredjaj u ispravnom stanju. Tako isto zaključujemo koliko prljavština utiče na sam uredjaj.
Poučeni višegodišnjim iskustvom, možemo reći da godišnji servis treba raditi pred svaku sezonu kako je ne bi dočekali nespremni. U sezoni vam se može desiti da čekate majstora po dve nedelje !
Zato pozovite naš elektro servis i zakažite svoj termin na vreme!
Vršimo popravku klima uredjaja kao što su Midea, Hausel, Vox, Beko, Tesla, LG, Samsung, Fujicu, Bergen, Gorenje, Gree, Vivax, Panasonic, Micubishi, Tadiran, Galanc, Daikin, Venting…

Leave a Comment